maandag 4 april 2011

FVDB en het energiebeleid


SUBSIDIES zijn een heikel gegeven in onze verzorgingsstaat. Lees de blogbijdragen SUBSIDIES en DE PROVINCIE er maar op na.
Nu begint het toch wat te gortig te worden. Minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie in de Vlaamse regering Peeters II,  Freya Van Den Bossche (SP.a), het nepotisch product van haar vader, ex-minister en lid van de grootloge van België, heeft in het verleden nogal wat belastinggeld uitgestrooid als een volwaardige vrouwelijke Sinterklaas, toen ze de rol van minister van begroting mocht spelen. Het acroniem van haar partij, de SP.a, staat kennelijk voor de Sinterklaas Partij (de a staat wellicht voor een geestdriftige uitroep van verrassing, want al die giften, ook eufemistisch subsidies en toelagen genoemd, spreekt een deel van de bevolking duidelijk aan). Dat volksdeel heeft het niet nodig, maar FVDB voelt zich kennelijk meer verwant met de middenklasse dan de arbeidersklasse, voor wat die tegenwoordig nog staat. Ja, als je in Bangkok gaat trouwen en daar enkele tienduizenden tegenaan gooit, heb je duidelijk het contact met de basis verloren. Vooral als je ook een tijdje weggeweest bent in Duitsland. En dan heb je nog de Gourami Business Course, Shell Intl, London, UK. De door Shell gesponsorde zakenopleiding roept ook wat vraagjes op. Shell is zowat de grootste kapitalistische onderneming ter wereld die al haar macht misbruikt om de olieproductie op peil te houden en direct of indirect oorlogen financiert. Een cursus bij Shell volgen is politiek geen probleem als je bij de CD&V of Open VLD zit, maar voor een socialist? Nu ja, FDVB is een moderne linkse, en die staan tegenwoordig broederlijk en zusterlijk  in het comfortabele midden. Daar haalt FVDB haar mosterd vandaan.
Minister van sociale economie veronderstelt dat je de knip op de portemonnee houdt en als een goede huisvrouw ervoor zorgt dat je de eindjes aan elkaar kunt knopen, zodat de kleintjes geen honger leiden. Maar als je een schier eindeloze stroom van euro’s tot je beschikking hebt, vallen een paar miljarden meer of minder niet zo erg op. Je vraagt je natuurlijk af hoe iemand met een communicatiediploma (die bovendien slecht communiceert!) het gewestelijk budget mag beheren. Iemand met een boekhouddiploma zou daar beter op zijn plaats zitten.

“Na wat haar in het stookoliedossier is overkomen, kan je nog bezwaarlijk zeggen dat de SP.A in de paarse regering een waarborg van kwaliteit biedt. Hallucinant vind ik dat, hoe die partij iemand met zo weinig ervaring tot vicepremier heeft benoemd.”

Professor Jef Vuchelen in Het Laatste Nieuws, 24.01.06

“Luttele dagen voor Nieuwjaar stortte de petroleumsector 100 miljoen euro op de rekening van de overheid. Van den Bossche beweerde steevast dat die 100 miljoen een bijdrage van de sector was, kwestie van hun exorbitante winsten wat af te romen.”

“Zo’n amateurisme moet een parlement toch furieus maken? (…) Maar blijkbaar vinden parlementsleden van de meerderheid het doodnormaal dat de regering hen belazert.”

Bart Brinkman in De Standaard, 21.01.06

“Het ergste is nog dat drie ministers een belofte hebben getekend om de korting, die de regering heeft toegekend op de waanzinnig dure stookolie, uiteindelijk te laten financieren met een nieuwe belasting op de stookolie.”

Luc Van der Kelen in Het Laatste Nieuws, 21.01.06

“Ofwel komt er een meerprijs aan de pomp vanaf april om het bedrag terug te vorderen en staat paars volledig voor aap. Ofwel betaalt de staat het geld terug vanuit de begroting en dan is het hele ideetje niet meer dan een vestzak-broekzakoperatie.”

Yves Desmet in De Morgen, 23.01.06

Hmm… cadeautjes aan de oliesector. Zit Shell daar iets voor tussen?

En hier spreken we over 5 jaar terug. En mevrouw zuinig verbruik zit nog altijd stevig in het zadel. Ze is de goed opgeleide dochter van haar vader. Een minister met fatsoen zou er de brui aan geven en de post aan iemand doorgeven die beter met geld kan omspringen, maar dat heeft ze natuurlijk van haar papa geleerd: nooit toegeven, altijd je eigen zin doordrijven, ook als je in een rookvrij ziekenbed ligt. Dat heet Gentse koppigheid.

En de blunders blijven zich opstapelen.

Terwijl de warmpjes zittende klasse en de  bedrijven zonnepanelen installeren waarbij zowel de producent, installateur en consument subsidies kunnen trekken, blijft de kouwelijke klasse in de trok zitten (woordspelingen die weleens realiteit kunnen worden). De armen betalen de volle pot. De visueel vervuilende zonnepanelen, die nog altijd niet hebben bewezen dat ze echt iets voor het milieu en de energiebezuiniging betekenen, zijn een rampzalig symbool geworden van de amateuristische aanpak van het energiebeleid.

Terwijl de federale regering er alles aan doet om het budget in evenwicht te houden, verspilt de Vlaamse gewestregering het geld aan zaken die hun nut niet bewijzen.

FVDB meende een gouden oplossing gevonden te hebben: in ruil voor de dure energie moeten de netbeheerders subsidies en premies toekennen aan de consument. Hierdoor zou het energiebudget van de consument in evenwicht moeten komen. Deze premies zijn als volgt:

Particulieren: aardgaswasdroger, buitenmuurisolatie, buitenzonwering, CO-melder, condensatieketel, dakisolatie, domotica, energieprestatiepeil, hoogrendementsbeglazing, keukengeiser, kortingsbon koelkast of wasmachine beschermde afnemers, passiefhuis, premieoverzicht bestaande woning en nieuwbouw, thermostaatkranen, ventilatiesysteem, warmtepomp, zonneboiler.

Kunnen ze dat echt niet zonder subsidies maken? Dan moeten ze maar geen eigendom bouwen.

Bedrijven: buitenmuurisolatie,  condensatieketel, dakisolatie, energiebesparend project,  hoogrendementsbeglazing, hoogrendementsmotoren, koudewarmteopslagsysteem, ontdooiing,  passiefhuis, premieoverzicht, rechtstreekse aardgasverwarming,  relighting en new lighting, snelheidsregelaars, thermostaatkranen, ventilatiesysteem, warmtepomp, zonneboiler.
Er komt geen eind aan de peperbollenpolitiek. Onnodig te zeggen dat de slimme/sluwe Belgen, gewend aan het parasiteren op de kosten va de staat, daar ge- en misbruik van maken. De netbeheerder zit al ver over zijn eigen budget en moet dus maatregelen nemen. Even ons licht werpen op Eandis cvba.
Eandis is het onafhankelijk dienstverlenend bedrijf dat exploitatietaken uitvoert voor de Vlaamse distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas. De aandeelhouders zijn Gaselwest, Imea, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas. Eandis staat voor Elektriciteit, Aardgas, Netten en Distributie. Haar werkingsgebied bestrijkt 239 steden en gemeenten in Vlaanderen. Het aantal werknemers op 31 december 2010 was 4.296. Het is een gemengde onderneming, wat betekent dat zowel de gemeenten als een privébedrijf aandeelhouders zijn. 70 % van de aandelen zijn voor de gemeenten (openbare sector). De overige 30 % zijn voor Electrabel nv (privésector).
De raad van bestuur bestaat uit:
Voorzitter: Geert Versnick (Open VLD);
Ondervoorzitters: Luc Dehaene (CD&V), Cathy Plasman (SP.a), Sophie Dutordoir (beheerder Electrabel;
Leden: Jos Ansoms (CD&V), Piet Buysse (CD&V), Ann Coolsaet (Open VLD), Christiaan De Groof (beheerder Electrabel), Bart Martens (SP.a), Patrick Mensalt (CD&V), Mike Nachtegael (SP.a), Dirk Otte (Open VLD), André Sarens (beheerder Electrabel), Filip Thienpont (CD&V), Johan Timmermans (Open VLD), Louis Tobback (SP.a), Daniel Vanpoucke (CD&V), Dirk Vansina (CD&V), Mieke Van Wesemael (beheerder Electrabel).

Gesorteerd krijgen we dit beeld:
Beheerders Electrabel: 4 (21%)
CD&V: 7 (37%)
Open VLD: 4 (21%)
SP.a: 4 (21%)
Samen 19 leden.

De gemeenteraadsverkiezingen van 2006 gaven het volgende beeld:
CD&V 30% - dit zou neerkomen op 6 Eandis-zitjes i.p.v. 7
SP.A 18% en Open VLD: 19% - hier klopt de verhouding
Vlaams Belang: 21%: geen Eandis-zit (normaal minstens 4)
Groen! 7%: geen Eandis-zit (normaal minstens 1)

Eandis is dus duidelijk een CD&V uitvinding waarbij Vlaams Belang en Groen! om politieke redenen geweerd werden. De geringere invloed van SP.a duidt erop dat de socialistische beheerders zich hielenkruipend naar de spelregels van de energiereus moeten voegen. Het is dan ook geen wonder dat hun ministerieel product haar gang kan gaan.

De geconsolideerde tussenbalans op 30 juni 2010 geeft het volgende resultaat:

Bedrijfsopbrengsten         
 570.913.000
Bedrijfskosten  
-566.546.000
Goederen en diensten   
 371.650.000
Personeelsbeloningen   
-190.800.000 
Diverse kosten                
     4.118.000
Bedrijfswinst                
     4.367.000
Financiële baten           
        189.000
Winst voor belasting    
     4.556.000

De  bedoeling is de winst (na belasting) te verdelen onder de aandeelhouders. Als deze dus vaststellen dat er geen winst is, gaan ze meteen steigeren, hun sociale doelstelling ten spijt.

Waar het schoentje wringt.

De kosten voor rationeel energie gebruik (REG premies) bedroegen 20.684.000 euro voor de eerste helft van 2010. De subsidies voor zonnepanelen zijn op een jaar gestegen van 31 miljoen tot 174 miljoen euro.
Eandis (lees Electrabel en de Vlaamse gemeenten) moeten tevens opdraaien voor de premies voor particulieren die hun dak isoleren of dubbel glas plaatsen. En voor de verplichte levering van 100 kWh  gratis stroom voor elk gezinslid, door een andere royale socialist, Steve Stevaert, in voege gebracht.
Deze premies gaan hoofdzakelijk naar een beperkte groep van mensen, die het geld en de juiste woning hebben om zonnepanelen te installeren en nieuwe isolatie te leggen. Eandis dat 80% van de Vlaamse gezinnen bedient, moet haar tarieven optrekken omdat zij allerlei premies en subsidies voor groene stroom moeten uitbetalen, groene stroom die nota bene op stervensna dood is (zie de blogbijdragen KERNENERGIE en OLIE). Om iedereen te kunnen bedienen moeten ze tevens extra personeel aanwerven, waardoor ook de personeelskosten de hoogte ingejaagd worden.
Gevolg: ze rekenen de factuur door aan de consument en dus moeten we vanaf deze maand 6 euro per maand meer betalen, alsof we al niet genoeg betalen.

“Het ergste is dat wie geld heeft om te isoleren of zonnepanelen te plaatsen minder verbruikt en dus minder betaalt.  Terwijl de gezinnen die geen geld hebben meer verbruiken en dus meer moeten betalen voor de subsidies van wie wel geld heeft. Een asociaal beleid ten koste van de armsten.” Dixit Open VLD.

40 percent van de subsidies voor zonnepanelen gaan naar bedrijven, terwijl ze maar 17 percent van de kosten dragen. Bovendien mogen ze de kosten fiscaal aftrekken waardoor ze bijna gratis elektriciteit krijgen, terwijl de fiscus tegelijk minder inkomsten uit de vennootschapsbelasting krijgt.

Bij de rechtse kiezers heeft FVDB af te rekenen met een zwaar negatief imago, wat niet verwonderlijk is. Misschien heeft ze daardoor onder haar voeten gekregen van haar papa, want nu blijkt ze plots tegen al dat bestrooi te zijn en wil ze de kraan dichtdraaien.
Een scenario gebaseerd op een schrikreactie heeft meestal de verkeerde nasleep tot gevolg. Laten we dat eens bekijken:
  1. FVDB wil een nieuwe heffing op kernenergie om daarmee een deel van de kosten voor groene stroom te betalen. Nu is die kernenergie verantwoordelijk voor 55% van onze elektriciteit (zie de blogbijdrage KERNENERGIE). Investeren in groene stroom is een dure operatie, waarbij de uitkomst niet zeker is. Als de energie uit de kernreactoren bijgevolg ook duurder gaat worden (Elektrabel zal natuurlijk de heffing aan de consument doorrekenen, zou onze elektriciteitsfactuur wel eens nog duurder worden dan nu.
  2. Eigenaars van de zonnepanelen ook laten betalen voor stroom die ze op het net zetten. Wat voor een onverantwoordelijke onzin is dit. Eerst de mensen warm maken, geld uit hun kas kloppen en ze daarna belasten. Dat is een politiek onhaalbare manoeuvre dat in een democratisch systeem niet duldbaar is.
  3. Consumenten niet laten opdraaien voor de subsidies aan de bedrijven. Wat een goedkoop argument. Het zijn niet de bedrijven die subsidies nodig hebben. Ze profiteren enkel van het gulle subsidiebeleid. Als ze gewaar worden dat dit tegen hen keert, zullen ze meteen stoppen met nieuwe investeringen in zonnepanelen.
  4. Premies voor energiezuinige nieuwbouwwoningen betalen met belastinggeld in plaats van door de netbeheerders. Dus zullen we met zijn allen mogen inspringen om de nieuwbouw te promoten. Solidariteit op zijn socialisme.
Sorry, mevrouw zuinige energie. U  bent duidelijk in de war. Misschien moet u er toch aan denken om de plaats ruimen voordat het Belgische energiebeleid compleet in de vernieling gaat. België is nu al het duurste land van Europa, en het zou weleens kunnen uitdraaien dat we op die manier nog meer in de kou  blijven zitten.

Je kunt deze bijdrage ook downloaden en afdrukken op ons forum