zondag 3 april 2011

Integratie

Hartevreter was benieuwd om te weten hoe het met de integratie van de westerse (kristelijke) en moslimcultuur gesteld was.
Omdat het 1 april is, besloten wij om de ludieke toer op te gaan. Wij hebben aldus een bericht gepost op het Facebook. Wij maakten een tijdelijk e-mailadres op naam van een fictieve moslim aan (ablah33 @ yahoo.com) 'Ablah' betekent zoveel als hartevreter of pestkop) en wij stuurden een bericht naar beide netwerken.
De inhoud was als volgt:

Broeders en Zusters! Wa alaikumus-salaam.
Het Westen wil de wereld “beschaven” en tegelijk domineren. Dat zijn twee zaken die onmogelijk te combineren vallen. Wie de ander meer waardigheid, vorming en vrijheid wil geven, loopt het risico dat die ander zich niet langer zal laten onderwerpen. De opdeling tussen westerlingen die in welvaart leven en inheemsen die moeten overleven zonder zelfs de noodzakelijkste minima, is niet verenigbaar met de westerse waarden. En dus worden die waarden opzijgeschoven. Het is daarom belangrijk dat mensen in het Noorden veel meer de talen van de mensen uit het Zuiden leren. Integratie is geen eenrichtingsverkeer. Alleen zo kunnen we garanderen dat elke persoon die zich bijvoorbeeld in Europa bevindt –allochtoon of autochtoon– als een volwaardige persoon beschouwd en behandeld wordt, zonder discriminatie.
Wij vragen u eerst het Arabisch  in de winkels en andere openbare gelegenheden  te gebruiken om de autochtonen erop te wijzen dat integratie wel degelijk mogelijk is, maar dat het van twee kanten moet komen. Met veel geduld zullen zij tenslotte overgaan tot het leren van Arabisch als tweede taal, net zoals zij dat vroeger met het Frans en nu met het Engels doen, want het Arabisch zal binnen een generatie het Engels als wereldtaal verdringen, als de groene stroom in andere landen opdroogt en het Westen afhankelijk zal worden van onze Arabische olie. Wanneer dit bereikt is zal de schoonheid van Islam geopenbaard worden en zal het christendom, dat in vrije val is, zich uiteindelijk tot onze levenswaarden bekeren.
Was-salaam.

Deze tekst – enigszins aangepast - komt uit het nieuwste boek van Amin Malouf, de Libanese schrijver die in Parijs woont. De aanhef en de laatste paragraaf zijn van ons. De koppeling naar onze blog is bedoeld om te zien of de abonnees bereid zijn hun vaste stek te verlaten en naar Hartevreter te gaan. Of met oogkleppen aan hun reacties neer te pennen. Dat geldt uiteraard ook voor Facebook zelf. Hoever gaat bij Facebook de vrijheid van meningsuiting? De post kun je hier lezen: facebook
Wij zullen de reacties volgende week hier publiceren.

Hier is dan het resultaat op 8 april 2011:

Bericht mislukt

Dit bericht bevat geblokkeerde inhoud die eerder is gerapporteerd als beledigend of spam. Neem contact met ons op als je het hier niet mee eens bent.