woensdag 23 februari 2011

EXPLOTEN

De gerechtsdeurwaarder (GDW's) is de schakel tussen de schuldeiser en de schuldenaar. Het is zijn taak om achterstallige schulden op te vorderen. Deze taak neemt het grootste deel van zijn werk en zijn inkomsten in beslag. Vooral met de toenemende schuldenberg die de zwakke consument door de stijgende energiekosten opbouwt, blijft hij druk in de weer. Sinds hij van de wet meer bevoegdheden heeft gekregen (hij mag ook incassokantoor spelen en acties zonder tussenkomst van de rechter uitvoeren), is het hek van de dam. Hij mag alle mogelijke scenario's aanwenden om de vordering in handen te krijgen, van intimidatie tot regelrechte schending van de privacy waarbij hij tegelijk als inbreker en heler optreedt. De GDW heeft dus enorm veel macht en kan deze ook misbruiken. Het slachtoffer staat er hulpeloos bij, kan/mag zich niet verweren. Het spreekt vanzelf dat vooral de grote spelers duchtig gebruik maken van GDW's. Zelfs als het om een belachelijk gering bedrag gaat, zullen ze toch alle middelen gebruiken om het op te eisen. De GDW fungeert daarbij als hun dommekracht, de man die de kastanjes uit het vuur moet halen, de man die blind is voor het leed dat hij mee veroorzaakt. Bevel is bevel, ik doe enkel mijn plicht, zou zijn lijfspreuk kunnen zijn. Vanzelfsprekend doet hij dat niet voor niets. Hij is, na de notaris, de rijkste magistraat. Het is een beroep met veel afwisseling.
 
We zijn van plan om daar eens een doekje over open te doen, vooral wat de misbruiken en flaters betreft. Intussen kunt u de voortreffelijke roman  EXPLOTEN  lezen, een semi-autobiografisch verhaal over onbekwame rechters, corrupte advocaten, machtsgeile procureurs en hebberige gerechtsdeurwaarders. Het is te koop bij Amazon Kindle als e-boek en uitgegeven door de vereniging De Gedupeerden. Een aanrader!

Als inleiding vindt u hier pro en contra opinies over de GDW:

Deurwaarders jagen zwakke consument steeds vaker op kosten


Een groeiende groep deurwaarders intimideert slechte betalers en rekent bij de inning van achterstallige facturen onnodig hoge kosten aan, zegt een verenigd front van schuldbemiddelaars, armoede- en consumentenorganisaties. De grootste dupe van die wanpraktijken is de zwakke consument. In deurwaarderskringen spreekt men van een 'georkestreerde campagne' tegen hen, maar zelfs bij hen is te horen dat 'een minderheid van deurwaarders fout bezig is'.
Omdat het probleem almaar grotere proporties aanneemt, trekken organisaties als het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling, Welzijnszorg en OIVO samen aan de alarmbel. Ook de politici Magda De Meyer (sp.a) en Tom Dehaene (CD&V) klagen de wanpraktijken aan.
Alles draait om de minnelijke invordering van achterstallige facturen van bedrijven als Electrabel, Belgacom of De Lijn of de onbetaalde rekeningen bij een ziekenhuis of een waterbedrijf. Vroeger was de minnelijke invordering - de procedure waarbij het gerecht nog niet tussenbeide komt - het bijna exclusieve actieterrein van incassobureaus als Intrum Justitia, maar door een gat in de wet worden die nu weggedrongen door een tiental grote deurwaarderskantoren.
De incassobureaus mogen van de zogenoemde incassowet geen invorderingskosten aanrekenen aan de consument. De deurwaarders vallen niet onder die wet en kunnen daardoor wel inningsrechten aanrekenen. Ze hebben bovendien vrij spel over welke bijkomende kosten ze factureren. De Economische Inspectie, die de incassobureaus controleert, heeft geen bevoegdheid over hen. Gevolg: de consument moet vaak tientallen euro's extra ophoesten wanneer een deurwaarder achter hem aanzit, zo zeggen schuldbemiddelingsorganisaties.
Bovendien maken de deurwaarders misbruik van hun statuut als ministerieel ambtenaar die verlengstuk is van het gerecht, zo beweert het gemeenschappelijk front. Er wordt bijvoorbeeld meteen met een dagvaarding gedreigd. "Het gaat om pure intimidatie. Ik ken een deurwaarder die bij een minnelijke invordering 'Pro Justitia' op de enveloppe zet. Ongehoord", zegt Magda De Meyer. Zij pleit voor strengere controles en hoopt dat de kwestie in het volgende regeerakkoord wordt geregeld.
Een tiental grote deurwaarderskantoren hebben van de minnelijke invordering een grootschalige commerciële activiteit gemaakt, tot ergernis van de incassobureaus, die met lede ogen zien hoe deurwaarders topklanten als grote energie- of telecombedrijven afsnoepen. De spanning tussen de bewuste groep deurwaarders en de grote incassobureaus loopt hoog op. De inning van achterstallige facturen van bedrijven als pakweg Telenet of Mobistar is immers 'big business', waar tientallen miljoenen euro's in rondgaan.
In deurwaarderskringen wordt bevestigd dat er "een aantal rotte appels" zijn, die echter beperkt blijven tot een kleine minderheid. "De incassobureaus zijn met hun corporatistische motieven erin geslaagd om de politiek voor hun kar te laten spannen", klinkt het.
"Deurwaarders hebben van oudsher aan minnelijke vordering gedaan. Als de incassobureaus echt goedkoper zijn voor de eindconsument, waarom was er dan een wet nodig om hen te reglementeren? En intimidatie? Het is maar hoe je het bekijkt. Wij worden tenminste serieus genomen. Kijk maar eens op de schouw van een huiskamer. De brieven van de deurwaarders liggen apart."
De kernvraag is hoe ver een deurwaarder mag gaan in een commerciële activiteit. Een officieel standpunt van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders viel er gisteren niet te rapen. Volgens een hooggeplaatste ingewijde zijn de deurwaarders onderling verdeeld. De Kamer debatteerde gisteren urenlang over de kwestie, maar wil pas vandaag reageren op de kritiek van de welzijnsorganisaties. (de Morgen 20.4.07)

Hoe onwillige huurders laten betalen?

U heeft een aantal opbrengsteigendommen en helaas ook enkele huurders die te laat of zelfs helemaal niet betalen. We bekijken even wat u dan zoal kunt doen om deze huurders alsnog op andere gedachten te brengen zonder daarvoor weer onmiddellijk naar de vrederechter te moeten stappen.
Beslag leggen op de bankrekening. Dit is een vrij drastische, maar tegelijkertijd ook wel een zeer efficiënte methode om een niet-betalende huurder een beetje onder druk te zetten. Vereist hiervoor is uiteraard wel dat het gaat om een huurder van wie u weet - door zijn levensstijl bv. - dat die niet lijdt aan een chronisch geldgebrek of m.a.w., dat u ervan uit kunt gaan dat er ook effectief geld op de betrokken bankrekening staat, anders is het een maat voor niets, dat spreekt voor zich zelf.
De efficiëntie bestaat o.m. hierin dat u hiervoor in de praktijk rechtstreeks kunt aankloppen bij een gerechtsdeurwaarder, zonder dus eerst langs een advocaat en/of het vredegerecht te moeten passeren. U vraagt de deurwaarder dan om zgn. bewarend beslag te leggen op de bankrekening van de huurder - u geeft hem m.a.w. de bankrekening door van waaruit hij in het verleden steeds de huur betaalde - en het onmiddellijke gevolg daarvan is dat al het geld dat op dat moment op die rekening staat, wordt bevroren. U zal uw achterstallige huur dus m.a.w. nog altijd niet direct in handen krijgen, maar… uw huurder zal nu allicht wel sneller geneigd zijn om u te betalen om zo zijn rekening te deblokkeren.
Betaalt de huurder toch nog niet, dan zal u op dat moment alsnog naar de vrederechter moeten stappen, maar intussen blijft de rekening van de huurder wel geblokkeerd. Krijgt u gelijk van de rechter, dan krijgt u onmiddellijk uw achterstallige huurgeld, dat van deze rekening wordt genomen zodra u het vonnis heeft.
Beslag leggen op de inboedel. In plaats van op zijn bankrekening kunt u bewarend beslag leggen op de inboedel van de huurder. Ook in dit geval doet u daarvoor een beroep op een gerechtsdeurwaarder, die in dit geval de huurder nog een laatste maal zal aanmanen, hij zal dan een zgn. bevel tot betaling van het achterstallige huurgeld betekenen. Volgt er geen betaling binnen de 24 uur, dan kan de deurwaarder de woning van de huurder betreden - eventueel met de hulp van een slotenmaker - en diens hele inboedel ‘opschrijven’. Al wat zo wordt ‘opgeschreven’, ligt onder beslag en mag dan door de huurder niet meer worden verkocht.
Ook nu heeft u uiteraard uw achterstallige huurgeld nog niet, maar voor velen is een dergelijk bezoek van de deurwaarder dikwijls al genoeg om toch maar snel tot betaling over te gaan. Psychologisch incasso dus…
Als het toch niet anders kan... Ziet u echt geen andere manier om aan uw achterstallige huur te komen dan naar de vrederechter te stappen, dan weet u dat u de huurder in principe eerst ‘in verzoening’ moet oproepen. Pas als de huurder niet opdaagt op de verzoening of u geen akkoord bereikt, kunt u pas echt procederen. Dit is op zich dikwijls ook tijdverlies, maar gelukkig kunt u daar wel een mouw aan passen.
Als u nl. in de oproeping van verzoening vermeldt of laat vermelden ‘dat de discussie gaat over huurachterstallen en dat u de beëindiging van de huur wenst als er geen verzoening komt’, dan kunt u, als er dan toch een proces van komt, onmiddellijk de uitzetting van de huurder vorderen. Als u dat niet opneemt in uw ‘oproep tot verzoening’ en er komt een proces van, dan zal u eerst terug een verzoening moeten organiseren voor u de huurder kunt uitzetten.
Als u oproept in verzoening, vraag dan ook aan de griffie of u tegelijkertijd kunt oproepen in verzoening en dagvaarden. Sommige vrederechters laten dit toe. Is er geen verzoening, dan mag u in dat geval onmiddellijk overgaan tot dagvaarden en verliest u geen tijd door een nieuwe datum te moeten vastleggen om te dagvaarden.
Onwillige huurders brengt u zeer efficiënt tot inkeer door een deurwaarder beslag te laten leggen op de bankrekening van uw huurder. De huurder kan deze bankrekening dan immers niet meer gebruiken, tenzij u hiermee instemt, bv. na eerst zijn achterstallige huur te hebben betaald. Meestal heeft een dergelijk optreden dan ook resultaat. Ook kunt u 24 uur na een laatste aanmaning door de deurwaarder deze laatste bij de huurder al zijn goederen laten ‘opschrijven’. Ook dit heeft soms het nodige psychologische effect zodat de huurder tot betaling zal overgaan. (De Ondernemingsdatabank)

EXPLOTEN is een semi-autobiografisch verhaal over onbekwame rechters, corrupte advocaten, machtsgeile procureurs en hebberige deurwaarders. Het is te koop bij Amazon als e-boek en uitgegeven door de vereniging De Gedupeerden. Een aanrader! Het luttele bedrag wordt besteed om het forum te onderhouden.

Je kunt deze bijdrage ook downloaden en afdrukken op ons forum

Geef je mening op het forum van de Hartenvreter. 

1 opmerking:

  1. Emperor Casino Review
    Emperor 제왕카지노 Casino Review. 100% Welcome Bonus up to $5000 + gioco digitale 150 Free Spins. Online casino, poker, slots, live casino, live dealer casino, bingo, roulette

    BeantwoordenVerwijderen